Als kanker je gezin treft

Als kanker je gezin treft dan is dat een zeer ingrijpende gebeurtenis die alle gezinsleden raakt.  De diagnose en de behandelingen die daar op volgen maken veel emoties los: verdriet, boosheid, ongeloof, wanhoop en angst voor wat komen gaat. Bij kinderen is dat niet anders dan bij volwassenen. Hoe een kind met deze emoties omgaat, is afhankelijk van onder meer leeftijd, ontwikkelingsfase, karakter en achtergrond.

Los van alle onrust die kanker in het gezin teweegbrengt, is een kind ook nog gewoon bezig met opgroeien. En baalt wel eens van de spanningen thuis, of van het feit dat een ziek broertje of zusje of een zieke ouder meer aandacht krijgt. Om zich vervolgens schuldig te voelen over die gedachte. Niet ieder kind lukt het om met gevoelens, gedachten en veranderingen adequaat om te gaan. Sommigen raken in zichzelf gekeerd. Anderen cijferen zichzelf weg, of gaan juist uitdagend en ongewenst gedrag vertonen.

Huis aan het Water biedt kinderen en jongeren een plek waar ze ondersteuning kunnen krijgen, hun gevoelens kunnen uiten en waar ze leeftijdgenoten kunnen ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten. De groepen worden begeleid door twee vrijwilligers van wie minimaal één een professionele achtergrond in de jeugdzorg heeft.

 

Kanker in het gezin

“In het Huis kan ik spelen met kinderen die mij begrijpen”

Splashcafé bij Huis aan het Water

Splashcafé

Heeft jouw vader, moeder, broer of zus (of opa en oma) kanker? Dan kan je daarom wel eens heel verdrietig, boos of angstig voelen. Op het Splashcafé zijn er andere kinderen die hetzelfde meemaken. Je kunt samen leuke dingen doen, zoals zwemmen, zeilen, trampolinespringen, knutselen, een spelletje doen en samen koken en eten. En als je wilt kan je je verhaal vertellen. Het fijne is dat je niets hoeft uit te leggen, je snapt elkaar. Dus niets moet en alles kan.

Verliesbegeleidingsgroep 18-30 jarigen

Verliesbegeleidingsgroep voor 18-30 jarigen

Ben jij tussen de 18 en de 30 jaar en heb je een gezinslid verloren aan kanker? Is het moeilijk de dag te beginnen? Ga je juist heel hard aan de slag met leren en werken, soms zo hard dat je jezelf voorbij rent? Voel je je jaloers of alleen omdat de wereld van anderen zo onbezorgd lijkt? Praten kan als heel waardevol voelen. Met name met leeftijdsgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt.

Gezingesprek als kanker je gezin treft

Eénmalig gezinsgesprek als kanker je gezin treft

Als één van de gezinsleden kanker krijgt staat het hele gezin voor de opgave daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Elk gezinslid reageert op zijn eigen manier: Wat is belangrijk voor één ieder? Wat heeft het gezin nodig? Door aan te sluiten op de onderwerpen die voor de individuele gezinsleden van belang zijn maar ook voor het gezin als totaal, wordt iedereen zich bewust van het effect dat de diagnose op het gezin heeft.

Professionele jeugdhulpverlening bij kanker

Gespecialiseerde jeugdhulpverlening 

Veel huisartsenpraktijken werken met praktijkondersteuners GGZ-jeugd die eerstelijns hulp kunnen bieden voor jouw kind.  Bij meer complexere problematiek kan via je huisarts door verwezen worden naar Huis aan het Water. Wij werken samen met Psychotherapie-praktijk Zonnepad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stichting zijlijn

Eerste hulp bij kanker in het gezin

Stichting Langs de zijlijn biedt de gratis informatiebrochure “Eerste hulp bij kanker in het gezin” nu ook online aan.

Er staan tips in over de verschillende emoties, opvoeding, communicatie, ervaringsverhalen en de verschillende ontwikkelingsfase per leeftijdscategorie.

kankerinjegezin Stichting Zijlijn

Als je wilt deelnemen aan één van onze activiteiten of meer informatie wilt hebben, kun je met ons bellen op 0299-742790 of mailen naar info@stichtinghuisaanhetwater.nl

 

OPENINGSTIJDEN HUIS AAN HET WATER

Maandag t/m vrijdag: 09:00 – 17:00 uur

 

 

Schrijf u in voor onze Nieuwsbrief 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

 

Mede mogelijk gemaakt door: